2007. augusztus 22., szerda

Thank you for nothing

Egy kormányzati kiadvány hever az asztalomon. Egy kollégám nyomta a kezembe több hasonló prospektussal együtt, melyeket múlt vasárnap gyűjtött össze az Új Magyarország Sugárúton, azaz a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Andrássy úton tartott rendezvényén. A kiadványok kinézetre korrekt iparosmunkák, mindegyik a Befektetés a jövőbe szlogent viseli a címlapján és EU-kék színben pompázik. A feladatuk az EU-s pályázatok népszerűsítése, illetve a pályázás megkönnyítése. [Nem könnyítik meg: PR-szöveg az egész, a leghasznosabb információ talán az NFÜ webcíme, de ezt most hagyjuk.] Mivel a szóban forgó pályázati pénzek 2013-ig hívhatók le, a rendezvény programját tartalmazó kis A/6-os füzet egy praktikus naptárt is kínál a következő hat évre. A naptár egy félbehajtható kis kartonlapon található, ráadásul perforált a széle, így könnyen elválasztható a programfüzettől, és nyilván egészséggel használható hat éven át.

Minden prospektus mögött van egy nagy álom. Ez a nagy álom szimplán arról szól, hogy talán az én prospektusom lesz annyira szép/hasznos/praktikus/pucérnős (nem kívánt törlendő), hogy egyedüli kivételként nem landol a kukában. Lássuk be, a két napnál tovább hányódó tájékoztatók százalékos aránya meglehetősen alacsony. A szóban forgó esetben nagyot álmodott a kreatív tím. Gyerekek, és ezt hat évig fogják használni, rekord, gyerekek, rekord, örülök, hogy veletek dolgozom... És mennyire jó már, érted, dátumok, határidők, nincs akadály, befektetés a jövőbe, baszod, szimbóleum, érted?

Na ez nem jött be. A naptár ugyanis nemcsak hogy semmiféle, pályázati határidőkkel kapcsolatos időpontot nem jelöl, de egyetlen ünnepnapot sem tartalmaz. Mindössze a vasárnapokat jelölték meg pirossal. Hat éven keresztül sorakoznak a hónapok és a hetek, de egyetlen nemzeti ünnepet sem sikerült kiemelni, nemhogy a mozgó ünnepeket. Hat évig nincs karácsony sem, nemhogy pünkösd, de lehet hogy a május elsejék is vasárnapra esnek ezentúl. Esetleg a megjelenés másnapján esedékes augusztus huszadika? Felejtsd el. Dolgos EU-hétköznapok jönnek hat évig, hülye citizen, dolgozz meg a pénzedért.

Nos, a tím mindenesetre nem dolgozott meg a pénzéért, vagy legalábbis szartak a fejünkre és a munkájuk gyümölcsére. Ha a naptár jelenlegi formája egy hiba eredménye, tehát valaki elfelejtette, nem ellenőrizte satöbbi, akkor azt nagyon tudom sajnálni, de egy kormánykiadványban nem, ismétlem: nem lehet hiba, mert ez presztízskérdés, és egy ilyen megrendelésből már illik tudni finanszírozni egy-két korrektort. Nem, nem a haverodat, kisfiam. Korrektort, nyomdai szakembert, akárkit. Ha ez a prákktikus kis naptár szándékosan, on purpose lett ilyen, akkor viszont bele sem kellett volna kezdeni az egészbe, mert ennek a bármire használhatósága a nullával egyenlő, ráadásul azt a gusztustalan érzést kelti az emberben, hogy éppen hülyére veszik, mint a Daltonokat a háromdollárossal. Adtam is ajándékot, meg nem is.

Köszi a semmit, barátim, papírt pazaroltatok. Ja, és nem mellesleg az én pénzemből.

Nincsenek megjegyzések: